fredag 19 oktober 2012

Tid för bak

 
Äntligen lite tid för bak. Jag har riktigt gått och längtat efter att få tid till att baka nu i höstrusket, som råder här. Det vill verkligen inte sluta regna verkar det som. Jag passade på att göra både en Morotskaka och en sats med Makalösa (de är verkligen makalöst goda). Tyckte det passade bra med både en mjuk kaka och lite småkakor.
 
Här är receptet på Morotskakan:
 
2 ägg
1 dl brun farin
1 dl strösocker
1 dl olja med neutral smak
3 dl finrivna morötter
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk kanel
smör och ströbröd till formen
 
Till glasyr:
75 g philadelphia cream cheese.
2 msk rumsvarmt smör
2 dl florsocker
Kokos att strö över kakan
 
Blanda ägg, farin och strösocker i en skål. Sätt ugen på 175 grader. Smörj och bröa formen.
Vispa äggblandningen pösig, rör ner olja och morötter.
Blande vetemjöl, bakpulver och kanel. Rör ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svlna något innan den stjälps upp.
Blanda cream cheese, smör och florsocker, rör till en slät glasyr och bred denna över den kalla kakan.
Strö lite kokos över  glasyren. 
 
 
Här är receptet på de makalöst goda Makalösa kakorna: (blir ca 60 st)
 
100 g (ca 2 dl) russin
200 g smör
1 ½ dl sockewr
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka russinen lite. Rör rumsvarmt smör och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl, bakpulver och russin. Rör ner i smeten.
Rulla små bollar av degen. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Ca 20 st på varje plåt. Tryck ut varje boll till en tunn kaka.
Grädda mitt i ugnen 5 - 8 minuter.
 
 
Här är en som gärna ville vad med och slicka skålarna efter baket.

 
 
 
 
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar